Proptech

Miben tud új lenni egy ingatlanpiaci cégekre szabott digitalizációs tanácsadási folyamat?

Stratis, KÜRT, IFUA, AAM, Clarity Consulting.

KPMG, E&Y, PwC, Deloitte, BCG.

Bizonyára minden cégvezető ismeri ezeket a már-már fogalommá váló tanácsadó cégeket. Ezen cégek kerülnek leggyakrabban felkérésre a hazai piacon, amennyiben vezetési tanácsadóra van szükség. A cégekben közös, hogy nagy múlttal és tapasztalattal rendelkeznek mind céges, mind egyén szinten.

A cégekben közös továbbá, hogy átfogó, de nem iparágspecifikus tudással rendelkeznek és kevés esetben vesznek fel/találnak iparági szereplőket tanácsadónak. A módszertanokról kevés információ jut el azokhoz, akiknek nem dolgoztak. Az ilyen generális tudás bizonyos mértékig több, mint előnyös, hiszen megadja a lehetőségét az "out of the box" gondolkodásnak.

Az ingatlanpiacon tevékenykedő cégek pontosan tudják, hogy egy sikeres projekthez mennyi különböző kompetencia bevonására van szükség. A generalista szemlélet végessége az ingatlanszakmai tudás igényének felmerülésével következik be. Ezen a ponton kapcsolódhatnak be a nagy ingatlantanácsadó cégek (CBRE, JLL, C&W, Colliers, stb.), ahol az iparági szaktudás koncentrálódik.

Jó hír, hogy a neves, klasszikus szemléletű tanácsadó cégek elkezdték megérteni a megrendelőik újhullámos gondolkodására való igényét, így sok helyen megjelent a Design Thinking, mint módszertan. A tervezői gondolkodás egy problémamegoldásra irányuló megközelítést jelent. A designgondolkodás előnyei közé sorolható a változásokhoz való rugalmas alkalmazkodás, amely előnyök egy megváltozó piaci környezet esetén kiemelt fontosságúvá válnak.

Megváltozó piaci környezet márpedig jelenleg észlelhető, az ingatlanpiacon kiváltképp.

Manapság a vállalati versenyképesség növelésének alapját leggyakrabban a digitalizációs törekvések, az ifjú tehetségek megtalálása, illetve a megfelelően hatékony szervezeti működés adja. Ezek mindegyike pedig összefügg egymással.

Magánszemélyként életünk során egy-egy magánéleti problémával, krízissel úgy tudunk megbírkózni, ha megkérdezzük egy barátunk véleményét, aki bizonyos kérdésekben tud objektív félként, érzelemmentesen gondolkodni. Tesszük ezt azért, mert mi magunk is érezzük a torzítást abban, ahogy egy érzelmileg felfokozott helyzetben működünk. A startup világban ennek a helyzetnek a feloldására készült a Mom test című könyv. Ez alapvetően arról szól, hogy egy startup ötletünk validálásánál milyen torzítások mutatkozhatnak, amennyiben az anyukánkat, barátainkat kérdezzük meg ötletünkről.

A vállalati szereplők ezért szeretnek külsős tanácsadó cégeket megbízni, a szakértelmen és tapasztalaton kívül az ilyen torzítások kikerülhetők.

Az Enlight Digital Studio-nál régóta gondolkodunk azon, hogy mit kezdhetnénk a cégen belüli core kompetenciák diverzitásával:

A tapasztalatunk az, hogy magasfokú digitalizáltságot lassabban meglépő iparágak rengeteget tudnak tanulni az innovációra jobban fogékony startupvilágtól, így az ott használt módszerek és metodikák egy átalakított formában valódi újdonságot tudnak hozni ezen cégek életében.

Arra jutottunk, hogy ez a csapat kiegészülve egy tapasztalt ingatlan, illetve jelenleg proptech fókuszú szakértővel (Kalmár Zoltán) és egy elismert service designer csapattal (Meet Perspectives) tud valós értéket adni az ingatlanpiacon tevékenykedő cégeknek.

Az audit-ot végző szakmai csapat